27 Temmuz, 2017

TORONTO KAZAN, BEN KEPÇE; Günlerden STRATFORD FESTİVALİ



İki ay kadar Toronto’dayım, daha önce epey gezdiğim bir şehir Toronto. “Değişik ne yapabilirim, zamanımı nasıl değerlendiririm?” diye araştırırken yakınlarda bulduğum iki tiyatro festivalinden biriydi, Stratford Festivali

Mayıs ve Ekim ayları arasında dört ayrı salonda, gündüz ve akşam olmak üzere dönüşümlü 14 oyun sergileniyordu. Toronto’ya kabaca 2 saat mesafede olan bu şehre, uygun fiyata servis hizmeti de düzenlenmişti. Sizi istediğiniz tiyatro binasının önünde bırakıyor, yine Toronto’ya dönmek istediğiniz tiyatronun önünden alıyordu.  Üstelik aynı gün dönmek de şart değildi. Servisten yararlanmak için ise tiyatro bileti şarttı.

Gözüme kestirdiğim oyunlar hafta sonunda peş peşeydi. Cuma günü bir, Cumartesi iki, Pazar günü yine bir oyun izleyecek şekilde aldım biletlerimi; ikisi müzikal, birisi komedi, diğeri ise Shakespeare komedisi.  Her gün git-gel yapmamak, hem de aralarda şehri gezmek düşüncesiyle, iki gün için de otelde ayırttım yerimi. Ne iyi yapmışım!  Müthiş güzel ve keyifli bir hafta sonu tatil paketi hazırlamışım kendime bilmeden, müthiş güzel bir şehirde…

Hadi size önce şehirden, sonra festivalden bahsedeyim.

Stratford, Toronto’nun batısında, yine Ontario eyaletinde bir yerleşim yeri. Nüfusu otuz bin. Adını İngiltere’de Shakespeare’in doğduğu ve mezarının bulunduğu, “Stratford upon Avon”dan almış. Üstelik burada etrafına kurulduğu nehre de İngiltere’deki nehrin adı verilmiş; Avon nehri. O kadar çok İngiltere’den alınma yer isimleri dikkatimi çekti ki bu çevrede. En basitinden London (Londra); Stratford’a sadece 60 km mesafede…

Evet. İlk yerleşim 1832’de gerçekleşmiş, Stratford’da. Zaman içinde kasaba, sonradan şehir olsa da, inanın halen kasaba kıvamında. Büyük şehir karmaşasınan uzak, sakin caddeler, boş araç park yerleri… Yüksek bina da göremezsiniz şehirde. Bir çok yere yürüyerek gitmeniz de mümkün üstelik.

                                              Stratford- Ontario, Kanada

Viktorya (“Victorian”) tarzı binaların çeşitli örneklerini görmek mümkün, Stratford’da. 1837-1901 yılları arasında İngiltere’yi yöneten Kraliçe Victoria dönemine denk gelen yapılar bunlar. Belediye Binası ve Adliye Binası ise en güzel örnekleri…

Belediye Binası, Stratford- Ontario, Kanada
Adliye Binası, Stratford- Ontario, Kanada

Restoran ve “Cafe”ler dışında, ev dekorasyon malzemeleri satan pek keyifli dükkanlar var ana caddede. Dikkatimi çeken bir konu da, oldukça fazla sayıdaki kitabevi varlığı…

Stratford- Ontario, Kanada
“Ten thousand villages” adlı mağazanın içi, Stratford- Ontario, Kanada

Ve beni en çok cezbeden geniş yemyeşil alanlar… Neredeyse uçsuz- bucaksız çimenlik, ve yer yer ağaçlık..  Sessizlik, sakinlik…   Hele şehrin içinde biraz daha genişlemiş ve Victoria gölü adını almış nehir…  Etrafı da yemyeşil gölün. Göle uzanan ağaç dalları- yaprakları, yürüyüş- bisiklet yolları, piknik alanları, dinlenmek için banklar

O kadar huzur dolu, o kadar keyifli oldu ki benim için, boş vakitlerimi burada geçirmek.

Stratford- Ontario, Kanada
Stratford- Ontario, Kanada
Bir de kuğular. Şehrin sembolü yapılmak istenmiş kuğular. Her yaz 24 adet kuğu bırakılırmış göle. Hava koşulları sertleşmeden de toplanır, uygun ortamda bakıma alınırlarmış. Sadece kuğular mı? Ördekler ve Kanada kazları da eksik değildi ortamda...

                 Stratford- Ontario, Kanada
Gölde kayıkta kürek çekebilir, su bisikleti kullanabilirsiniz. “Juliet” adlı tekneyle gezinti yapmak da alternatifler arasında; kaptanınız da çok genç, Dünya güzeli bir hanım olur üstelik.

Kışın mı ? Kışın da göl donuyor, buz pateni yapılıyormuş… Bana o durumda seyretmek düşerdi her halde…

                                                 Stratford- Ontario, Kanada
                                                     Stratford- Ontario, Kanada
                                                       Stratford- Ontario, Kanada
                                                  Stratford- Ontario, Kanada
Aslında, emekli şehriymiş Stratford. İnsanın ömrüne ömür katar, inanın. Öte yandan, Kanada’da yaşanacak en güzel 15 yer arasında da geçiyor adı.

Bir de ufak ayrıntı, ne kadar ilginizi çeker bilmiyorum ama, Justin Bieber’ın da  memleketi, daha doğrusu büyüdüğü yer; doğum yeri ise Londra, ama, buradaki Londra…

Emekli şehri Stratford- Ontario, Kanada
Gelelim Festivale… Bu kadar küçük bir şehirde, dört tiyatro salonu ve her yıl beş-altı ay süren, en az on oyunun sahnelendiği  bir tiyatro festivali… Rüya gibi, değil mi?

Tiyatro salonlarından en büyüğü “Festival Tiyatrosu”. O da kocaman, yemyeşil bir bahçede yer alıyor; Shakespeare bahçeleri adı. Shakespeare’in bir de heykeli bakıyor tiyatro binasına… Uçsuz bucaksız, arada çiçeklerle bezenmiş bu bahçede, heykele yakın bazı bitkilerin adları da yazıyor. Tıpta kullanılan bazıları dikkatimi çekti önce. “Ne güzel, botanik bahçesi de yapmışlar” diye düşünürken, Shakespeare’in oyunlarında adı geçen bitkiler olduklarını öğrendim sonradan.

                                       Festival Tiyatrosu, Stratford- Ontario, Kanada
Shakespeare bahçelerindeki Shakespeare heykeli, Stratford- Ontario, Kanada
Devil’s herb (Şeytanın bitkisi- Atropa belladonna), Shakespeare bahçeleri,  Stratford- Ontario, Kanada

Shakespeare bahçelerinin bir kenarında, tiyatro salonuna yakın, kiremit renkli bir bina dikkati çekiyordu. “Stratford Normal School” yazıyor üzerinde. Merak ettim, eskiden öğretmen okullarına verilen isimmiş “Normal School”. Bizde de vardı öğretmen okulları, hatırlıyorum. Bu da 1908 yılında yapılan dört öğretmen okulundan biriymiş ve pek değişime uğramadan ayakta kalan tek örnek.

Bu tarihi öğretmen okulu ile Shakespeare heykelinin arasında yine bir heykel grubu yer alıyordu; “Üçüncü Perde” (“Act III”) demişler ve bir tabelada açıklamışlar neyi temsil ettiğini... 1997’de Festival Tiyatrosunun yenilenme projesinin bitimi imiş bu. Birinci Perde  Stratford Festivalinin başlaması, İkinci Perde ise Festival Tiyatrosunun açılması olarak kabul edilmiş. Bağışları ile katkıda bulunanların adları da yazılmıştı plakalara…

O kadar çok kurum bağışlar ile ayakta kalıyor ve gelişiyordu ki buralarda… Değişik yerlerde, değişik kurumlarda gördüğüm tabelalardan anlıyordum bunu… Bağışlarının hedefine ulaştığını görmek ne güzel, ne motive edici olsa gerek tüm hayırseverler için...

                              Shakespeare bahçeleri, Stratford- Ontario, Kanada
“Act III” (Üçüncü Perde), Shakespeare bahçeleri Stratford- Ontario, Kanada
“Act III” (Üçüncü Perde), Shakespeare bahçeleri Stratford- Ontario, Kanada
Dönelim Festival tiyatrosuna… 1600 kişilikmiş salon. İki oyunu burada izledim. Klasik düzenden farklı, seyircilerin hafif ortasına girmiş bir sahne ve dolayısı ile bir kısmı sahneyi yandan gören koltuklar…

Festival Tiyatrosu (binanın arka kısmı), Stratford- Ontario, Kanada
Dört tiyatrodan birisi de, Tom Patterson Tiyatrosu.  Burada her hangi bir oyun izlemedim, ama Tom Patterson’un kim olduğunu öğrendim. Bu tiyatro festivalini hayal edip, başlatan kişi Patterson. Stratford’lu. 1920 yılında doğmuş, “Büyük Buhran” zamanında büyümüş, ve hep toplumu canlandıracak bir şeyler hayal eder dururmuş…. 1950’lere gelindiğinde, kendi şehrinde Dünyaca tanınmasını istediği, Shakespeare tiyatro festivalini başlatmak istemiş. Buna gülüp geçenler olsa da, zamanının Belediye Başkanı,  Belediye Meclisi ve Shakespeare oyunları yönetmeni bir İngilizin desteği ile, iki yıl geçmeden, Haziran 1953’de Shakespeare’in “III. Richard” oyunu ile atılmış festivalin adımları… Bugün ise bahsettiğim konumda festival; gelişmiş olarak ve dimdik ayakta…

Daha sonra da önemli görevlerde bulunmuş ve Kanada tiyatrosunun gelişmesine katkıları devam etmiş Tom Patterson’ın. Victoria gölünün ortasında küçük bir ada var; 1977’de bu adaya adı verilmiş; Tom Patterson adası.“Kanada tiyatrosuna desteği ve bu güzel şehrin başka diyarlarca da tanınmasına katkıda bulunması…” diye yazmış Stratford halkı adadaki tabelaya. 2005 yılında vefat etmiş Patterson, ve girişimlerinin meyvelerini de büyük oranda görmüş muhtemelen.

Gelelim diğer salonlara. Bunlardan birisi “Avon Tiyatro Salonu”, diğeri ise hemen yanındaki  “Studio” tiyatrosu. İzlediğim diğer iki oyun Avon sahnesideydi. O da oldukça büyük bir salon. Yanında da güzel bir mağazası var, tiyatro konseptli…

Avon Tiyatrosu, Stratford- Ontario, Kanada
Tesadüfen tanıştığım Amerikalı bir aileden öğrendim; Amerika’dan turlarla festival için buraya geldiklerini… Bilmem, benim kadar uzaktan gelen var mıdır? Ama bu çevrede yaşayan veya yolu düşenlere kesinlikle öneririm.

Ağır İngilizce içereceğini tahmin ettiğim oyunları seçmemiştim. Öyle kasvetli dramalardan da uzak durdum. HMS Pinafore” ilk izlediğim müzikaldi; oyunun geçtiği geminin adıydı “HMS Pinafore”. Shakespeare’in “12. Gece”sinin replikleri pek ağır geldi, takip etmekte güçlük çektim; ara olduğunda konuyu okuyarak biraz daha adapte oldum sonrasında. Ancak çok mutluydum, bir Shakespeare oyununu izlediğim için burada. “The School for Scandal” (Skandal Okulu), kostümleriyle de ayrıca pek etkileyici, pek keyifli bir komedi idi. “Guys and Dolls” (Adamlar ve Oyuncak Bebekler- Kızlar), inanılmaz dansları, eğlenceli hikayesi ile tekrar izlemek için fırsat kollatacak kadar çeldi gönlümü.

İzlediğim dört oyun ve program kitapçıkları, Stratford- Ontario, Kanada
Güzel ve huzurlu bir kasabada tiyatro... Bana tam bir festival olmuştu...

Bir yandan Tom Patterson gibi güzel hayali olanları, bir yandan bu hayalin gerçekleşmesine destek olan yöneticileri, daha sonra bunun ayakta kalmasını ve gelişmesini sağlayan duyarlı- sanatsever- hayırsever insanları düşündüm… Herkes ayrı ayrı ne kadar takdire değerdi…

Bu festivali araştırıp bulduğum, üşenmeden kalkıp gittiğim için de kendimi çok takdir ettim. Şimdi soruyorum. Neden olmasın? Kalkıp tiyatroya gitmek mi? Değil. Uğraştığımız konuların festivaller olması…? Festivallerle şenlenmek, festivallerle gelişmek, festivallerde buluşmak…

Shakespeare ile bir olduk, selam ve sevgilerimizi gönderiyoruz size Stratford’dan…

Shakespeare bahçeleri, Stratford- Ontario, Kanada
İçinizden sanat aşkı hiç eksik olmasın. Hep festival gibi olsun hayatınız… Sağlıcakla kalın…😊

                          *
  Bir başka "TORONTO KAZAN, BEN KEPÇE" yazısı; "Günlerden MAVİ BALİNA" için lütfen tıklayınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder